Aerts wint slotmanche in Brussel, Iserbyt is eindwinnaar X²O Badkamers Trofee

In de Soudal Brussels Universities Cyclocross, de slotmanche van de X²O Badkamers Trofee, stond er geen maat op Toon Aerts. De Kempenaar reed in twee tijden weg van Quinten Hermans. Eli Iserbyt werd zesde en is de eindlaureaat in de X²O Badkamers Trofee.

Quinten Hermans en Corné van Kessel namen een blitzstart op het technische parcours van de universiteitscampus van de VUB en ULB. Ook Laurens Sweeck volgde gezwind in het spoor van het duo van Tormans CX, maar na een stuurfout verloor hij veel plaatsen. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal zou nooit meer helemaal voorin opduiken. Ook zijn ploegmaats Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout moesten in Brussel vrede nemen met een plaats in de schaduw.

Toon Aerts stond wel vol in de schijwerpers. De kopmvan van Baloise Trek Lions pikte in de tweede ronde zijn wagonnetje aan bij Hermans en van Kessel en liet het duo in de derde ronde ter plaatse na een technisch hoogstandje op de schuine kant. Een ronde later mocht van Kessel een kruis maken over een podiumplaats na een lekke band op een slecht moment.

In ronde 5 kreeg ook Aerts af te rekenen met een lekke band. Gelukkig voor hem kon hij wel snel van fiets wisselen, waardoor zijn tijdverlies beperkt bleef. Hermans kwam weliswaar opnieuw aansluiten, maar lang bleef het duo niet samen. Aerts had duidelijk de beste benen en sloeg aan het eind van de zesde ronde opnieuw een kloofje.

Dat kloofje werd in de zevende en achtste ronde uitgediept tot een kloof van 20 seconden. Aerts boekte in Brussel zo een welverdiende dagzege. Eli Iserbyt nog van de troon stoten in het klassement van de X²O Badkamers Trofee zat er niet in. De Europese kampioen, die zesde werd in Brussel, gaf een minuut prijs en houdt in de eindstand 1:55 over op Aerts.

De tweede plaats in de Soudal Brussels Universities Cyclocross was voor Quinten Hermans (op 0:20), de derde plaats voor de jonge Niels Vandeputte (op 0:36), de vierde plaats voor Jens Adams (op 0:42) en de vijfde plaats voor Michael Vanthourenhout (op 0:46), die derde is in de eindstand van de X²O Badkamers Trofee op 2:55 van zijn ploegmaat Iserbyt.