Wiggins & Cavendish

Wiggins en Cavendish rijden samen de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent

Bradley Wiggins en Mark Cavendish, eerder dit jaar wereldkampioenen ploegkoers op de piste en iconen op de weg, rijden in november samen de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent.

Bij het brede publiek zijn beide renners het beste bekend van hun exploten op de weg: Wiggins als eerste Britse Tourwinnaar ooit, Cavendish als beste spurter ooit met o.a. 30 etappezeges in de Tour. Maar op de piste schitterden beide Britten minstens even vaak, niet zelden samen. Hun fenomenale zege op het WK ploegkoers in maart ligt nog vers in het geheugen. De vierde gouden medaille van Sir Bradley Wiggins op de piste in Rio (zijn vijfde in totaal met de tijdrit op de weg in 2012 erbij) zet zijn pisteprestaties nog meer in de verf, naast zijn vier wereldtitels en het werelduurrecord. Ook Cavendish zette in Rio de kroon op zijn pistewerk (al 3x wereldkampioen in de madison) met zilver in het omnium.

Wiggins en Cavendish waren ook al eerder van de partij in het Kuipke. Wiggins reed zijn eerste Gentse Z6sdaagse al in 2003 en won, aan de zijde van Matthew Gilmore. In 2007 kwam Sir Bradley terug naar zijn geboortestad, samen met Mark Cavendish die er twee jaar eerder als neoprof ook al te zien was geweest. In 2014 strandde Cavendish aan de zijde van Iljo Keisse nog op een zucht van de eindzege. Misschien lukt het hem dit keer en met Bradley Wiggins wel…?

“Voor zover ik me kan herinneren was de Gentse zesdaagse in 1986 de eerste koers die ik ooit gezien heb”, vertelt de in Gent geboren Wiggins. “Op mijn 19de reed ik er zelf voor het eerst, dus de cirkel is rond als ik er ook mijn laatste rijd. Er hangt zoveel nostalgie in ‘t Kuipke: Merckx, Sercu en alle groten van de piste reden er. Logisch dus dat Gent voor mij het einde zal zijn.”

“Het is altijd fantastisch om een historisch evenement als de Gentse zesdaagse te rijden, maar samen met Brad, als regerende wereldkampioenen en in zijn afscheidswedstrijd, dat zal iets heel bijzonder zijn”, vult Mark Cavendish aan. “Na de nipte tweede plaats met Iljo twee jaar terug, zou een overwinning de perfecte manier zijn om mijn samenwerking met Brad op de fiets te bekronen.”

“Het idee om dit jaar samen te komen rijden in Gent kwam van de renners zelf”, zegt organisator Rob Discart. “Eind vorig jaar waren er reeds contacten met Cavendish en in het voorjaar werden we voor het eerst geïnformeerd over de interesse van Wiggins. Na hun knalprestatie op het WK in Londen werden deze ambities bevestigd en meer concreet. We wilden hen er uiteraard maar wat graag bij en die wereldtitel maakt het nog mooier. We zijn (net als de vele wielerliefhebbers) erg fier om twee van de grootste iconen van het hedendaagse wielrennen samen aan de start van onze 76ste editie te hebben.”

Officiële website Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent >>