NETHERLANDS CYCLING ENECO TOUR STAGE 6

Wereldtop zakt af naar de Lage Landen

In de gebouwen van Volvo Cars Nederland is de Eneco Tour 2015 voorgesteld door Miss Eneco Tour Felice Dekens. België en Nederland mogen zich weer opmaken voor een wielerspektakel van het hoogste niveau.

Voor Felice Dekens is het al haar vierde Eneco Tour. Door de jaren heen werd ze zelf gebeten door het wielervirus. “Ik ga tegenwoordig minstens één keer per week fietsen. Snelheids-records à la Degenkolb heb ik nog niet gevestigd, dat moet ik toegeven, maar ik kan jullie wel vertellen dat ik de kaap van de 100 kilometer al een paar keer gerond heb. En daar ben ik toch wel een beetje fier op.”

Ook dit jaar zakt de wereldtop van het wielrennen af naar de enige UCI WorldTour-rittenwedstrijd in de Lage landen. Alle WorldTour-ploegen zijn dus van de partij.  Verder kegen het Nederlandse Team Roompot en de Belgische ploegen Topsport Vlaanderen-Baloise en Wanty-Groupe Gobert een wildcard.

Met Lars Boom en Tim Wellens komen er twee ex-winnaars van de Eneco Tour aan de start. Ook enkele sterkhouders uit de afgelopen Ronde van Frankrijk zijn van de partij:  Greg Van Avermaet  klopte op een knappe manier Sagan in de 13de etappe in Rodez en was ook afgelopen weekend de morele winnaar van de klassieker San Sebastian. Simon Geschke won de loodzware Alpenrit op Pra Loup en komt de kleuren van Giant Alpecin verdedigen. André Greipel mocht maar liefst 4 keer de handen in de lucht steken.

Verder wordt het kampioenentruien tellen in de Eneco Tour. Dit zowel op de weg als tegen de tijd. Preben Van Hecke (België), Niki Terpstra (Nederland), Heinrich Haussler (Australië) en Aleksejs Saramotins (Letland) op de weg. Nelson Oliveira (Portugal), Ramunas Navardouskas (Litouwen) en Rui Costa (Portugal) in het tijdrijden.

De liefhebbers van een massaspurt kunnen de Eneco Tour maar beter met rood aanduiden. Heel wat topspurters komen aan de start in Bolsward: Met André Greipel, Daniele Bennati, Sacha Modolo, Elia Viviani, Andrea Guardini, Tom Boonen, Arnaud Demaré en Bernard Eisel zijn er heel wat snelle mannen in het peloton.

Uiteraard zakken er ook heel wat renners met klassementsambities af naar Friesland. Tom Jelte Slagter, Christian Langeveld, Wilco Kelderman, Tim Wellens (winnaar 2014) , Tiesj Benoot, Sylvain Chavanel, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Julian Alaphilippe, Fabian Cancellara, Ian Stannard, Tom Boonen, Niki Terpstra, Jan Bakelants, Bjorn Leukemans en Simon Spilak mogen allemaal mikken op een goed eindklassement.

VOOR IEDER WAT WILS

Iedere renner komt aan zijn trekken in deze editie. Tijdens de eerste drie ritten kunnen de sprinters hun hart ophalen, donderdag 13 augustus is het de beurt aan de tijdrijders in Hoogerheide. De laatste drie ritten zijn dan weer op het lijf geschreven van de klassieke renners. Vrijdag 14 augustus wordt er gereden op het parcours van de Amstel Gold Race, zaterdag is het de beurt aan de wegen van Luik-Bastenaken-Luik en als afsluiter is er een rit door de Vlaamse Ardennen met als apotheose een finish op de mythische Muur van Geraardsbergen.

GOUDEN KILOMETER

Een leuke nieuwigheid dit jaar is de invoering van de Gouden Kilometer. Koersdirecteur Rob Discart geeft een woordje uitleg. “Het is eigenlijk een zeer eenvoudig concept. Op ongeveer 20 km van het einde van de etappes in lijn worden de drie Eneco tussensprints georganiseerd over een afstand van +/- 1 km. Gezien er voor elke tussensprint telkens bonificaties te verdienen zijn, nl 3 – 2 – en 1 betekent dit dat er samengeteld 9s – 6s – 3 s bonificaties te verdienen zijn over deze kilometer. Als we naar de ganse Eneco Tour kijken zijn dit in totaal 54 boni-seconden tijdens de Gouden Kilometer. Wanneer we even kijken naar de tijdsverschillen in het algemeen klassement tussen de eerste drie of vier renners van de vorige edities zijn er dus veel seconden te winnen waarmee de klassementsrijders kunnen er dus duidelijk hun voordeel doen.”

VOLVO KARAVAAN

Volvo is al voor het 5de jaar de fiere mobiliteitssponsor. Dit jaar rijden er 35 Volvo’s mee in de Eneco Tour. “Net zoals de Eneco Tour draagt Volvo duurzaamheid hoog in het vaandel. We hebben de voorbije jaren dan ook stevig geïnvesteerd in duurzame modellen en hybride auto’s”, aldus sales director van Volvo Cars Nederland Peter Brouwers.

Een aanbod voor de actieve fietsers met Eneco KidsRide en Eneco TeamTijdrit

Naast het topsportluik zijn er tijdens de Eneco Tour 2015 ook opnieuw tal van mogelijkheden voor de actieve fietsers. Voor de jongsten is er de Eneco KidsRide, die in elke aankomstlocatie wordt georganiseerd. Onder aanvoering van ex-wereld- en olympisch kampioene Leontien Zijlaard-van Moorsel en Rondemiss Felice Dekens kunnen de jongste wielerfans zelf een ronde over het finaleparcours van de etappe rijden.

In Hoogerheide zal op het tijdritparcours de Eneco TeamTijdrit worden gereden. In Geraardsbergen kunnen wielertoeristen, na de start van de profs hun kunnen testen in de Eneco KlimTijdrit, een leuke uitdaging van 5km op de legendarische Muur van Geraardsbergen.