Wereldrecord voor Denuwelaere, winst voor Van Aert en De Boer

De Soudal Cyclocross Masters in Waregem hebben een nieuw wereldrecord opgeleverd. Jan Denuwelaere sprong in de Ion High Jump over 80 centimeter. De overwinningen in de slotmanche van de Soudal Classics gingen naar Wout Van Aert en Sophie De Boer.

Het beloofde een spectaculaire avond te worden in Waregem. In de schaduw van het Regenboogstadion lag er sneeuw, aan de stadionvijvers moesten de renners op evenwichtsbalkjes balanceren en aan de Sint-Amanduskerk stond de Ion High Jump op het programma.

BROERTJES SWEECK WINNEN ESTAFETTE

De avond begon met een estafette. In drie korte rondjes moesten teams van drie – twee mannen en één vrouw – zo snel mogelijk het parcours in het stadscentrum van Waregem afleggen. Het team van de broertjes Van der Poel en Sophie De Boer lag bij het ingaan van de laatste ronde nog in pole position, maar het was Laurens Sweeck die na een knappe remonte in de slotronde de armen in de lucht mocht steken en samen met broer Diether en Joyce Vanderbeken het podium op mocht.

“We hebben het tactisch goed uitgespeeld”, verklaarde Sweeck. “Joyce kon in de eerste ronde rustig haar ding doen, Diether en ik kregen daarna de ruimte om het verschil te maken. Bovendien moest ik in de laatste ronde tegen vrouwen ronden, dat was ook een voordeel.”

WERELDRECORD VOOR DENUWELAERE

Het hoogtepunt van de avond kwam op naam van Jan Denuwelaere. In een spannende hoogspringcompetitie jumpte de West-Vlaming over 80 centimer, vijf centimeter hoger dan Tom Meeusen twee jaar geleden en goed voor een nieuw wereldrecord. Meeusen klampte in Waregem aan tot 75 centimeter, maar moest finaal het hoofd buigen. Dieter Vanthourenhout werd derde met een sprong over 60 centimeter.

“Ik heb er deze week wel wat op geoefend”, gaf Denuwelaere na zijn triomf toe. “Maar dat ik zo hoog zou springen, had ik niet verwacht. Normaal geraak ik niet hoger dan 70 centimeter. Het recept van dit succes? Met de ploeg trainen we wekelijks binnen op onze techniek. Springen over balkjes enzo. En dan proberen allemaal zo hoog mogelijk te springen.” Oefening baart kunst.

VAN AERT EN DE BOER WINNEN STADSCROSS

Tot slot was het terug tijd om te crossen. Bij de dames was de wedstrijd een prooi voor Sophie De Boer. De Nederlandse maakte het verschil in de zandstrook. Ellen Van Loy sprak nog al haar krachten aan, maar strandde op een halve fietslengte. “Ik heb ervan genoten”, sprak De Boer. “Het is een mooi einde van het seizoen. Na een sterk jaar ben ik gemotiveerd om die lijn volgend seizoen door te trekken.” De Boer kreeg op het podium ook nog een pluchen paard van burgemeester Kurt Vanryckeghem. “Dat krijgt alvast een mooie plaats in de living”, besloot ze met een glimlach.

Ook de wedstrijd bij de mannen kende een spannende ontknoping. In een sprint met een klein groepje streden Van Aert, Van der Poel en Pauwels om de bloemen. De wereldkampioen haalde het met een sterke finish op de kasseitjes, Van der Poel en Pauwels werden twee en drie. “Het was een leuke cross in een aangename sfeer”, genoot Van Aert na. “Ondanks het mindere weer was er toch aardig wat volk naar Waregem afgezakt. Zo het seizoen afsluiten doet wel deugd, nu is het tijd om wat rust te nemen.”

VAN DER POEL IS KONING WINTER

Ook Van der Poel mocht in Waregem nog het podium op om een trofee te ontvangen. De Nederlander werd door het wielertijdschrift Cycling.be verkozen tot Koning Winter. “Dat is een mooie erkenning en een teken dat ik toch een mooi crossseizoen heb gereden. Ik kan tevreden zijn over wat ik heb gepresteerd, nu kan de crossfiets even aan de kant. Over een maand begin ik met mijn voorbereiding op het wegseizoen.” Tussendoor blijft Van der Poel evenwel in het zadel. “Ik trek nu een weekje naar Zuid-Afrika. Met de mountainbike.”