We Ride Flanders, de Ronde van Vlaanderen Cyclo, is volzet

Met opnieuw 16.000 zullen ze zijn, de sportieve fietsers die op zaterdag 1 april – een dag voor de profs – zelf ‘Vlaanderens Mooiste’ rijden. Het grootste fietsevenement van het land is twee maanden voor de start helemaal volzet.

Net als de profs starten degenen die de langste afstanden rijden dit jaar vanuit Antwerpen: zowel de 237km als de nieuwe, vierde afstand van 200km start rond zonsopgang op de Sint-Michielskaai. Wie de 141km of de 74km rijdt, start zoals steeds vanuit Oudenaarde. Daar ligt ook voor iedereen, net als bij de profs, de officiële finish. Het aankomstdorp ligt opnieuw aan de Qubus, enkele kilometers verder.

De populairste afstand blijft de 141km: ruim 7550 deelnemers kiezen voor de trip die vanuit Oudenaarde quasi onmiddellijk de heuvelzone in duikt. Maar de volle afstand zoals de profs die afleggen blijft in de lift zitten: dit jaar wagen zich 5450 moedigen aan de 237km, inclusief de aanloop door het Waasland en 16 hellingen met de iconische Muur van Geraardsbergen, Oude Kwaremont, Paterberg en Koppenberg. De nieuwe afstand van 200km lokt 1200 deelnemers. 1800 fietsers tenslotte kiezen voor de kortste afstand (74km).

Zoals steeds kan de finalelus maar één keer gereden worden, maar voor het overige leunt het parcours van de diverse afstanden heel nauw aan bij dat van de profs. Bijna alle hellingen van ’s zondags worden zaterdag ook beklommen en hetzelfde geldt voor de kasseistroken. De deelnemers aan de 200km krijgen (als enigen) ook de Lippenhovestraat onder de wielen. Een overzicht van de hellingen en kasseistroken: www.werideflanders.com.

56 nationaliteiten zorgt voor toeristische boost

Net als vorig jaar staan er meer buitenlanders dan Belgen aan de start (8236 tegenover 7764). Het peloton blijft sowieso erg internationaal, met dit jaar liefst 56 nationaliteiten aan de start. Sommige deelnemers komen van erg ver voor hun tocht over de vlaamse kasseien en heuvels: uit Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Maleisië, Taiwan, Costa Rica, de Verenigde Arabische Emiraten en… Vaticaanstad.

“Dit is goed nieuws voor het toerisme langsheen het parcours. De meeste van de deelnemers brengen vrienden en familie mee en blijven soms tot en met Parijs-Roubaix in ons land. We schatten dat er 25.000 mensen (deelnemers en entourage) blijven logeren in de regio voor 3 nachten. De combinatie tussen het parcours zelf voelen en daags nadien supporteren voor de profrenners is immers uniek”, aldus Christophe Impens van organisator Golazo sports.

Top-10 nationaliteiten:
• 7764 Belgen
• 2853 Nederlanders
• 2341 Britten
• 911 Fransen
• 844 Italianen
• 495 Duitsers
• 246 Spanjaarden
• 192 Noren
• 187 Amerikanen
• 155 Denen

Wie ingeschreven is kan zich wel nog steeds online aanmelden voor het gebruik van de shuttledienst tussen Oudenaarde en Antwerpen, kan nog één van de trainingsschema’s van Energy Lab bestellen of zijn keuze maken uit het merchandise aanbod.

Alle info op www.werideflanders.com

Voor iedereen die te laat is en toch wil fietsen in de Vlaamse Ardennen biedt Golazo sports een waaier aan toertochten aan, van midden maart tot begin september.

www.wearecycling.com