Vernon en Adamu pakken de zege in Hannuit

Andy Vernon en Birthukan Adamu hebben de 74ste editie van de veldloop van Hannuit, de vijfde manche van de CrossCup, op hun naam geschreven. Beiden eindigden met lengten voorsprong op onze landgenoten Soufiane Bouchikhi en Louise Carton.

Vernon maakte daarmee zijn misstap van Brussel goed. In een stijl die kracht en meesterschap uitstraalde, nam hij van bij de start de leiding in handen en zou die niet meer afstaan. De tegenstand beperkte zich aanvankelijk tot een groepje met daarin alle favorieten: Kimeli, Bouchikhi, D’Hoedt, de Duitser Petros, en verder de youngsters Kersten en Debognies. De laatste twee moesten passen voor het helse tempo van de Brit en ook Petros en D’Hoedt waren er halfweg aan voor de moeite. Even leek het erop dat Bouchikhi en Kimeli het Vernon nog lastig zouden maken. Maar nog voor de laatste ronde diende aangevat, loste ook Kimeli. Even verder was het de beurt aan Bouchikhi, die uiteindelijk maar wat blij was met zijn tweede plaats. Ze leverde hem de voorlopige eerste plaats op in de klassering van de CrossCup. Kimeli werd derde, de Italiaan Salami die sterk terugkwam vierde en D’Hoedt uiteindelijk vijfde.

Bij de vrouwen bepaalden om beurten Adamu en Carton het tempo. Dat lag behoorlijk hoog, zodat de eerste medevluchters, de Roemeense Birca en de Britse Barnes die voor CABW uitkomt, het tweetal moest laten gaan. Achter deze twee groepjes leverden de andere Belgische meisjes strijd om de ereplaatsen. Hier onderstreepte Imana Truyers haar goede vorm. De Limburgse die vorige week nog de Abdijcross in Kerkrade op haar naam zette, kwam net iets te laat op gang om met Birca en Barnes voor de derde plaats te strijden, maar finishte toch als tweede Belgische op de vijfde plaats. Vooraan leek het er even op dat Carton haar Ethiopische concurrente zou losgooien maar in de laatste ronde gebeurde net het tegendeel. Na een versnelling nam Adamu enkele meters, genoeg om veilig naar de meet te gaan. Barnes werd mooi vierde achter Birca.