Ronde van Vlaanderen Cyclo 2016

Veiligheid boven tijdens We Ride Flanders

Een dag voor de profs rijden maar liefst 16.000 fietsliefhebbers ‘hun’ Ronde van Vlaanderen tijdens We Ride Flanders. De organisatie laat opnieuw niets aan het toeval over en zet hoog in op veiligheid.

Om het evenement organisatorisch, met respect voor de leefomgeving en het milieu, de nodige uitstraling te geven werd er opnieuw een convenant afgesloten. Deze convenant zorgt ervoor dat iedere deelnemer een comfortabele en veilige rit kan afleggen.

Exclusiviteitsstroken

6617 van de 16000 deelnemers starten in Antwerpen en rijden over het vernieuwde parcours. Dit enorme peloton rijdt tussen 7u en 8u door de Waaslandtunnel. Aan het begin van deze tunnel, waar normaal geen fietsers toegelaten zijn, is er een controle van stuurplaatjes.

Ook aan de voet van de Koppenberg, Oude Kwaremont en in Brakel wordt via een sluizensyteem gecontroleerd of de renners zijn ingeschreven. Deze controles en de begrenzing van het maximumaantal deelnemers hebben de voorbije jaren hun nut bewezen, er rijden steeds minder mensen zonder startbewijs rond. Dat zorgt voor minder overlast en een betere commmunicatie met al wie op de weg is.

Indrukwekkende cijfers

Veiligheid primeert boven alles. Dat bewijzen volgende indrukwekkende cijfers. In totaal voorziet de organisatie: 385 signaalgevers, 5,5 km nadar, 30 mobiele stewards, 600 stewards en medewerkers, 150 waarschuwings- en aankondigingsborden, technische hulpverlening en gratis fietsverlichting voor elke deelnemer.

We care about cycling

De organisatie van We Ride Flanders zet ook dit jaar hoog in op respect en hoffelijkheid: respect voor de wegcode (gebruik de fietspaden, negeer geen rode lichten), respect voor het milieu en de omgeving (er staan 250 vuilbakken en 190 toiletten langs het parcours) en boven alles hoffelijkheid: tussen fietsers onderling, maar ook fietsers tegenover andere weggebruikers en mensen op het parcours en vice versa. Die oproep wordt in duidelijke pictogrammen samengevat in de ‘We care about cycling’ sensibiliseringscampagne die de vorige jaren al haar nut bewees.