Hansgrohe Superprestige Zonhoven

Van der Poel trekt aan langste eind in waanzinnige thriller in Zonhoven

Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) heeft zondag in Zonhoven de tweede manche van het seizoen in de Hansgrohe Superprestige veldrijden op zijn naam geschreven. De Nederlandse kampioen haalde het in een titanenduel van regerend wereldkampioen Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice).

Wout van Aert, de winnaar van vorig jaar, gaf zich pas in de laatste bocht gewonnen. Even later finishte Laurens Sweeck (ERA-Circus) op een knappe derde plaats.

De Nederlander Lars van der Haar en Klaas Vantornout vervolledigden de top vijf. Voor Mathieu Van der Poel was het al de tweede zege op rij in de Superprestige. Begin deze maand profiteerde hij in het Nederlandse  Gieten van pech van Wout van Aert.

Na zijn zege in en rond ‘de kuil’ van  Zonhoven staat Van der Poel in het klassement van de Superprestige met het maximum van de punten aan de leiding. Van Aert volgt met twee punten minder op de tweede plaats. De derde manche van het seizoen wordt op 6 november in Ruddervoorde gereden.

Reeds in de openingsronde versnelde Mathieu van der Poel. Wout van Aert reageerde en trok meteen in de tegenaanval. Achter dit tweetal volgde een groepje van zowat tien renners. Die omvangrijke groep verbrokkelde nog voor het ingaan van de derde ronde. Laurens Sweeck, Klaas Vantornout, Wietse Bosmans en Lars van der Haar volgden op 0:25 van leider Van der Poel.

Van Aert kwam tijdens een hellende strook bij de Nederlander. De wereldkampioen zette zich meteen resoluut op kop. Beide crossers vonden elkaar en bleven netjes bijeen. Het tempo stokte voorin wat en dat speelde in het voordeel van Laurens Sweeck. Die was ondertussen weggesprongen uit de achtervolgende groep.

Sweeck vervoegde de twee leiders bijna, maar toen die de gashendel in de slotronde plots vol open draaiden moest Sweeck er meteen af. Van dan af was de spanning helemaal te snijden voorin. Van der Poel probeerde een kloof te slaan, maar Van Aert pareerde onmiddellijk.

Het sein dan voor de wereldkampioen om ook een versnelling te plaatsen. Even leek hij het te zullen halen, maar in de laatste rechte lijn kwam Mathieu van der Poel opnieuw aansluiten. De Nederlandse kampioen talmde niet, ging fors door en kon zo Wout van Aert achter zich laten en zijn derde zege van het seizoen laten optekenen.