Mathieu Van der Poel

Van der Poel houdt van Aert en Pauwels af in Antwerpse zand

Mathieu van der Poel heeft de Soudal Scheldecross in Antwerpen gewonnen. In het zand van Linkeroever werd met een driestrijd tussen van der Poel, Wout van Aert en Kevin Pauwels uitgevochten. De Nederlandse kampioen ploegde uiteindelijk als beste door het zand in een verschroeiende slotronde.

Een vijftal maakte zich al snel los: de Grote Twee, Michael Vanthourenhout, Kevin Pauwels en Toon Aerts. De kopgroep keek vooral naar elkaar en hield het op zachte prikjes. Een tienkoppige groep onder leiding van Tim Merlier leek door het snelle parcours opnieuw aansluiten, tot Van Aert eens aan de boom schudde. Zijn concurrent knalde echter als een vliegmachine over de balkjes en pakte een handvol seconden. Van Aert moest alles uit de kast halen om de Nederlander terug te halen.

Halfweg koers zat het duo andermaal alleen, maar weer viel het tempo voorin stil. Pauwels kwam als eerste terug in de kop van de wedstrijd. Even later mochten ook de Europese kampioen en Vanthourenhout aanpikken. Lang bleef dat niet duren, want toen ook een grotere groep ook dreigde aan te sluiten ging de wereldkampioen tekeer.

Opnieuw met twee, maar een uitstekende Pauwels kroonde zich tot Comeback Kid van het Antwerpse zand. Van der Poel wilde de Kempenaar voor de vierde keer los gooien, maar Pauwels reed het gaatje weer dicht met van Aert in het wiel. Die drukte het tempo, waardoor Jens Adams, Laurens Sweeck en Vanthourenhout kwamen aansluiten. Pauwels achtte zijn moment aangebroken en nam fors de leiding. Net voor zijn geliefkoosde loopstrook glipte van Aert voorbij zijn tien jaar oudere concurrent, om zo weg te lopen van Pauwels.

De wereldkampioen ging met twee secondjes voorsprong de laatste ronde in. Het Antwerpse publiek smulde van de driestrijd en zag de Nederlander opnieuw aanpikken. De Grote Twee gingen als twee gekken naar een belangrijke bocht, met ellebogen open en op enorme snelheid waardoor zelfs van de fiets moest gesprongen worden. Van der Poel stormde in de laatste zandstrook weg en hield stand. Een geweldige slotstrijd, en een apotheose van een mooie cross.

Sanne Cant was de beste bij de vrouwen. De Belgische kampioene won na een beklijvende slotronde in de sprint van Sophie De Boer. Een imponerende Marianne Vos greep bij haar rentree in het veld net naast de derde podiumstek, die was voor de Amerikaanse Katerina Nash.