Nafi Thiam & Greg Van Avermaet

Thiam en Van Avermaet Sportvrouw en Sportman van het Jaar

Op het Sportgala in the Wild Gallery in Vorst zijn onze twee olympische kampioenen – Nafi Thiam en Greg Van Avermaet – verkozen tot Sportvrouw en Sportman van het Jaar. Ook Louise Carton, Roger Lespagnard, de Red Lions en Laurens Devos vielen in de prijzen.

Thiam kreeg in het jaarlijkse referendum van Sportspress een monsterscore van 1300 punten en haalde het voor baanwielrenster Jolien D’hoore (753) en boksster Delfine Persoon (446), de winnares van vorig jaar. In 2014 werd Thiam voor de eerste keer verkozen tot Sportvrouw van het Jaar, een jaar eerder viel ze voor de eerste keer in de prijzen als Belofte van het Jaar.

De 22-jarige Thiam won in augustus olympisch goud op de zevenkamp tijdens de Spelen in Rio de Janeiro. Ze verbeterde vijf persoonlijke records, het wereldrecord in het hoogspringen op de zevenkamp (1m98) en totaliseerde 6810 punten, een nieuw Belgisch record. Eerder zag ze haar olympische triomf bekroond met een vierde opeenvolgende Gouden Spike, de Nationale Trofee voor Sportverdienste, de Europese Rising Star Award en de trofee voor meest beloftevolle atlete op de awards van de IAAF.

VAN AVERMAET VOOR TIMMERS

Greg Van Avermaet is voor de eerste keer in zijn carrière uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. De wielrenner van BMC sprokkelde 1187 punten en liet zwemmer Pieter Timmers (791) en tennisser David Goffin (330) achter zich. In totaal brachten er dit jaar 281 journalisten hun stem uit. De 31-jarige Van Avermaet volgt op de erelijst Rode Duivel Kevin De Bruyne op. De 31-jarige Van Avermaet won eerder dit jaar al onder meer de Kristallen Fiets, de Flandrien en de Vlaamse Reus.

De Waaslander wordt in de eerste plaats gelauwerd voor de olympische titel die hij België op 6 augustus schonk in Rio de Janeiro. Daarnaast won hij dit seizoen onder meer ook de Omloop Het Nieuwsblad, Tirreno Adriatico en de vijfde etappe in de Ronde van Frankrijk, waarin hij ook drie dagen in de gele trui rondreed.

Enkele maanden eerder was hij in de Ronde van Vlaanderen nog zwaar tegen het asfalt gegaan, waardoor hij zijn sleutelbeen brak en er meteen een einde kwam aan zijn klassieke voorjaar. Ook dit najaar bleef Van Avermaet niet gespaard van blessureleed. Bij een val op training met de mountainbike liep hij een kuitbeenbreuk op, waarvan hij nog aan het revalideren is. De blessure zou echter het voorjaar van de renner niet in het gedrang brengen en dan kan Van Avermaet toewerken naar zijn ultieme doel: het winnen van een voorjaarsklassieker.

CARTON BELOFTE VAN HET JAAR

Louise Carton is verkozen tot Belofte van het Jaar. De 22-jarige atlete hield met 243 punten turnster Nina Derwael (220) en veldrijder Eli Iserbyt (171) achter zich. Op de erelijst volgt ze wielrenner Tiesj Benoot op. Eind 2015 werd Carton in het Franse Hyères Europees kampioene veldlopen bij de beloften. Dit jaar wist ze zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio, waar ze 22ste werd op de 5000 meter. Op het EK in Amsterdam werd ze zevende op die afstand. Daarnaast kroonde Carton zich in tot Belgisch kampioene veldlopen en won ze de CrossCup.

LESPAGNARD COACH VAN HET JAAR

De Coach van het Jaar is  Roger Lespagnard. De coach van Nafi Thiam kreeg 447 punten en dat was meer dan het dubbel van  Club Brugge-trainer Michel Preud’homme (205). Jacques Borlée, die als coach van de Belgian Tornados de trofee al twee keer in de wacht sleepte, eindigde dit jaar met 183 punten op de derde plaats. Op de erelijst volgt Lespagnard AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck op. De 70-jarige Lespagnard is zelf een ex-olympische meerkamper en heeft Nafi Thiam al 9 jaar onder zijn hoede.

RED LIONS PLOEG VAN HET JAAR

De Belgische nationale mannenhockeyploeg is de Ploeg van het Jaar. De Red Lions, die in Rio vice-olympisch kampioen werden, kregen 681 punten. De tweede plaats was voor de Belgian Tornados (288), de atletiekploeg op de 4x400m bij de mannen die in Rio maar nipt naast het brons greep. De zwemploeg van de 4x100m vrije slag bij de mannen strandde met 100 punten op de derde plaats. In de olympische finale finishten zij op de zesde plaats. Op de erelijst volgen de hockeyers het Davis Cup-team op.

Het is de tweede keer dat de Belgische nationale mannenhockeyploeg op deze erelijst terecht komt. In 2012 viel hen die eer na de Olympische Spelen in Londen voor de eerste keer te beurt. De Red Lions van bondscoach Shane McLeod eindigden dit jaar op de vijfde plaats in de Champions Trophy in Londen, maar hebben hun verkiezing natuurlijk te danken aan de knappe zilveren medaille  op de Olympische Spelen in Rio. Daar moesten ze pas in de finale het onderspit delven voor Argentinië, nadat ze eerder in het tornooi in een Derby der Lage Landen Nederland hadden uitgeschakeld.

DEVOS PARALYMPIËR VAN HET JAAR

Tafeltennisser Laurens Devos is de Paralympiër van het Jaar. De 16-jarige Mallenaar haalde het van zijn collega-tafeltennisser Florian Van Acker (282) en rolstoelsprinter Peter Genyn (273). Rolstoelsprintster Marieke Vervoort eindigde na de laatste Paralympische Spelen uit haar carrière met 248 punten op de vierde plaats. Vorig jaar won ze de verkiezing. Devos won afgelopen zomer zonder setverlies goud in de klasse 9 van het tafeltennis en zo werd hij de jongste goudenmedaillewinnaar ooit op de Paralympische Spelen.