Speed Skating World Cup

Swings zorgeloos richting Gangneung en Pyeongchang

Morgen start het WK afstandenschaatsen in het Zuid-Koreaanse Gangneung. Dezelfde piste doet over precies een jaar dienst voor het schaatsen op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Dé twee belangrijke afspraken ook voor Bart Swings.

Voor Swings staat in de volgende 365 dagen alles in het teken van die Olympische Winterspelen van Pyeongchang. “Dat is het hoofddoel en daar focus ik me 100% op”, beaamt de 25-jarige Leuvenaar. “Al zijn er op weg naar de Spelen nog wel momenten waarop ik wil uitblinken, te beginnen met het WK afstanden nu. In maart volgt dan het WK allround en in de zomer de World Games waar ik me toch ook wil tonen in het skeeleren. Op die momenten wil ik er dus staan, maar ook alleen maar omdat ze passen in de voorbereiding die heel specifiek naar Pyeongchang is opgebouwd.”

Swings kan ook zorgeloos aan zijn Olympische campagne beginnen. Sinds 7 december heeft hij er met AnSem een belangrijke persoonlijke sponsor bij. Het in Heverlee gevestigde technologiebedrijf en producent van geïntegreerde schakelingen (chips) prijkt op Swings’ voorhoofd. Het bedrijf geeft Swings de noodzakelijke financiële aanvulling bij de steun vanuit Sport Vlaanderen en het BOIC (en Powerslide voor het skeeleren).

“Ik ben erg blij met de sponsoring van AnSem, want ik besef goed dat het allesbehalve makkelijk is om sponsors in het schaatsen te vinden; zelfs in Nederland wordt dat steeds meer een probleem. Door de inbreng van AnSem krijg ik in elk geval mijn budget rond tot en met de Winterspelen.”

AnSem mag dan als B2B speler in een zeer specifieke niche een atypische sportsponsor zijn, toch is dit een gedroomd partnership voor het 19 jaar oude technologiebedrijf. “Bart is niet alleen een streekgenoot, maar hij studeert ook burgerlijk ingenieur geïntegreerde schakelingen aan de KULeuven. Een perfecte match dus voor ons bedrijf”, zegt Stefan Gogaert, CEO van AnSem. “De focus, discipline en passie die we bij Bart zien, zijn belangrijke waarden voor AnSem. We merken trouwens dat onze naamsbekendheid nu al is toegenomen. We openen ook in Nederland een kantoor en dan is onze aanwezigheid in het schaatsen ook een goeie zaak.”

De mogelijk onzekere toekomst rond het Nederlandse Team Victorie – waar Bart Swings bij traint – heeft geen effect op Swings. “Van bij het begin was de afspraak dat ik kosteloos kon meetrainen met het team en dus ook gebruik maken van de faciliteiten van Thialf. Als dat ophoudt stoppen de trainingsmogelijkheden niet, maar wordt het wel een kost. Een bijkomende sponsor zou zeker nog welkom zijn om dat eventueel op te vangen. Het zou me ook wat meer ruimte geven voor sportieve extra’s zoals bijkomende stages. Maar zoals ik al zei: nu telt alleen de weg naar Pyeongchang.”