atsma

Ploegenpresentatie Eneco Tour op grachten van Bolsward

Over exact een maand kennen we de eindwinnaar van de Eneco Tour. Hoog tijd om eens vooruit te blikken naar de ‘Grand Départ’ in Bolsward. Dat doen we met initiatiefnemer en mede-organisator Joop Atsma.

De Eneco Tour start voor het eerst in Friesland. “Dit wordt een prachtig hoogtepunt voor de wielersport. Alle ploegen van de UCI WorldTour zullen hier zijn”, glundert Atsma. “Ik ben blij dat we de beste renners van de wereld aan het Friese publiek kunnen tonen. Dit wordt uniek.”

Na de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk in Utrecht mag Nederland zich dus voor de tweede keer in korte tijd verheugen op een wielerspektakel van de bovenste plank. Atsma heeft genoten van het wielerfeest in Utrecht, maar belooft dat het ook in Bolsward een groot feest zal worden.

“Net zoals bij de Tour de France in Utrecht zullen ook de renners van de Eneco Tour hun intrede maken via het water. Bij de ploegenpresentatie op zondag 9 augustus zullen alle teams in bootjes over de grachten van Bolsward gevaren worden”, verklapt Atsma.

De deelnemerslijst is nog niet bekend, maar met Lieuwe Westra en Pieter Weening hoopt Atsma op een stevige Friese inbreng in de Eneco Tour. “Dit zijn renners met naam en faam en dat is fijn voor het thuispubliek. Westra heeft zich al laten zien in en van Weening verwacht ik ook nog wel iets. Hij heeft in het verleden al ritten in Giro en Tour gewonnen.”

En binnenkort ook in de Eneco Tour? Een man die daar misschien het meest verwacht mag worden is Westra. “Lieuwe vindt in Friesland inderdaad een parcours dat op zijn maat gesneden is”, beaamt Atsma. “Maar vergis je niet. De wind heeft hier vaak vrij spel, maar het landschap is enorm gevarieerd. Er zijn hier ook bosrijke gebieden. De openingsrit van en naar Bolsward op maandag 10 augustus loopt over een erg gevarieerd parcours, dat in het teken staat van de bekende mythische Elfstedentocht.”

En dat alles perfect georganiseerd zal zijn, daar twijfelt Atsma geen seconde aan. “Bolsward is ieder jaar op pinkstermaandag dé fietsstad van Friesland met de start en finish van de fietselfstedentocht. Meer dan 15.000 fietsers doorkruisen dan het mooie Friese landschap. Heel die organisatie en alle vrijwilligers werken ook mee aan de Eneco Tour in Friesland.”

Tot slot wil Atsma ook meegeven dat Friesland naast sport ook cultuur ademt. “In 2018 zal de Friese hoofdstad Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa zijn. De wielersport en de Eneco Tour vormen een prachtig medium om ook dit onder aandacht te brengen”, aldus een trotse Atsma.