infographic2016

Met 16.000 solidair op de fiets

Overmorgen, zaterdag 2 april, staan 16.000 fietsers aan de start van hun eigen Ronde van Vlaanderen. De jubileumeditie staat in het teken van respect en solidariteit.

De 25ste Ronde van Vlaanderen Cyclo wordt de meest internationale ooit. Voor het eerst nemen meer buitenlanders dan Belgen deel. Koersen in Vlaanderen spreekt anno 2016 de hele wereld aan. In het licht van de gebeurtenissen in Brussel en Zaventem vorige week, ziet organisator Golazo deze editie dan ook als die van de solidariteit.

“We hebben een tiental afzeggingen uit het buitenland, mensen wiens vlucht werd omgeleid bijvoorbeeld en voor wie het praktisch te moeilijk werd om op de startplaats te geraken”, zegt woordvoerder Gert Van Goolen. “Verder heeft niemand zich laten afschrikken. 16.000 mensen van 59 verschillende nationaliteiten tonen zich zaterdag op de fiets solidair.”

Het aantal deelnemers is opnieuw beperkt tot 16.000 om het comfort voor fietsers en omwonenden zo optimaal mogelijk te houden. Comfort gaat immers, net als veiligheid van de fietsers, boven alles en daarvoor slaan de organisatie, overheden en politie de handen in mekaar. Vanuit twee grote commandoposten (in Gent en Oudenaarde) en via eigen beelden op negen hellingen, heeft de organisatie permanent zicht op een groot stuk van het parcours. De Koppenberg, de Oude Kwaremont en de Buurkensstraat (op de grens van Brakel en Maarkedal) zijn exclusiviteitsstroken om de controle over het aantal deelnemers te bewaren.

We care about cycling

De organisatie benadrukt nog eens op tal van manieren de kernwaarden van de Ronde van Vlaanderen Cyclo voor elke deelnemer: respect en hoffelijkheid. Respect voor de wegcode (gebruik de fietspaden, negeer geen rode lichten), respect voor het milieu en de omgeving (er staan 250 vuilbakken en 180 toiletten langs het parcours) en boven alles hoffelijkheid: tussen fietsers onderling, maar ook fietsers tegenover andere weggebruikers en mensen op het parcours en vice versa. Die oproep wordt in duidelijke pictogrammen samengevat in de ‘We care about cycling’ sensibiliseringscampagne die vorig jaar al haar nut bewees.

Bekende fietsers

Naar jaarlijkse gewoonte rijden ook tal van bekende fietsers de finale van de Ronde. Om 10u vertrekt onder begeleiding de prominententocht voor de korte afstand (71 km) met o.a. vice-premiers Kris Peeters en Alexander Decroo, burgemeester van Brugge Renaat Landuyt, Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, José De Cauwer, Viatcheslav Ekimov en Ferdi Van den Haute. Enkele andere oud-renners, zoals Andrea Tafi en Phil Anderson en ook Luca Paolini, zijn op langere afstanden tussen de andere deelnemers terug te vinden.

Overal te volgen

Via de eigen kanalen van de Ronde van Vlaanderen Cyclo kan je alles en iedereen op de voet volgen. Op de ‘Mijn Ronde’-module op de website kan iedereen live kijken wie wanneer op dertien locaties passeert en nadien videobeelden van de doortochten op negen hellingen bekijken. Het volstaat het startnummer te kennen van degene die je wil volgen. En er zijn de hele dag door updates, reacties, foto’s, aanmoedigingen,… op de website, de Facebook- en Twitterpagina.