Merckx en het weer zorgen voor geslaagde Eddy Merckx Classic

Het Koning Boudewijnstadion stond zaterdag even niet in het teken van Koning voetbal of de atletiek. Het stadion vormde het decor voor de start en finish voor de eerste editie van de Eddy Merckx Classic, de vierde tourtocht van de Continental Cycling Heroes Tour.

Op zijn eigen tocht kon Eddy Merckx zelf uiteraard niet ontbreken. Hij maakte zowel ‘s ochtends als ‘s namiddags zijn opwachting om tijd vrij te maken voor de deelnemers. En aan deelnemers was er alvast geen gebrek. Een mooie 1500 deelnemers zakten af richting Brussel om de tocht van De Kannibaal mee te kleuren.

Merckx kon door een blessure zelf niet meefietsen maar had voor geschikte vervangers gezorgd. Hij trommelde enkele van zijn vroege ploegmaats en tegenstanders op om de deelnemers te vergezellen op hun toch. Onder meer Herman van Springel, Jos Spruyt, Willy Vekemans en Fons De Wolf waren van de partij. De deelnemers konden kiezen uit drie verschillende afstanden: 85, 117 en 155 km. Het perfecte fietsweer inspireerde de sportievelingen duidelijk want de populairste afstanden waren dan ook met voorsprong de tochten met meer dan 100 kilometer op de teller.

Het parcours nam de deelnemers mee langs de groene rand rond Brussel en het Pajottenland. De pijn in de kuiten die de renners ongetwijfeld hebben gevoeld op de Muur van Geraardsbergen verdween al snel bij het zien van het mooie glooiende landschap onderweg. Het parcours sloeg duidelijk aan en de complimenten lieten na de aankomst dan ook niet lang op zich wachten.

Een goed doel mocht uiteraard niet ontbreken op deze eerste editie. Ten voordele van Duchenne Parent Project België konden de deelnemers na afloop en een Zwift hun ‘cooling down’ afwerken. Per gereden kilometer schonk Continental 5 euro aan het goed doel. Verder konden de deelnemers bij hun inschrijving ook hun duit in het zakje doen. Maar liefst 100 deelnemers schonken 5 euro. Rond 16 uur stond de teller al op 60 km!