Louise Carton en Isaac Kimeli worden Vlaams kampioen

Kimeli of Bouchikhi? Voor het eerst sinds het bestaan van de CrossCup rees er enige twijfel omtrent de winnaar van de manche in Rotselaar. Waar iedereen Isaac Kimeli als eerste over de finish had gezien, geloofde Souffiane Bouchikhi dat hij de zege beet had.

Met een karpersprong had Bouchikhi in de ultieme meters gepoogd de enkele meters te overbruggen die hem van Kimeli en de meet scheidden. Dat lukte ei zo na, al kwam de atleet van CABW bij die poging slecht neer en schoot zijn schouder uit de kom. Nadat een aanwezige chirurg de luxatie ongedaan had gemaakt werd hij ter controle naar het UZ in Leuven overgebracht.

Voor de aankomstrechter en de hoofdscheidsrechter was er echter geen discussie. Ook al kregen beiden dezelfde tijd achter hun naam, Kimeli had als eerste de meet overschreden.

Het duel tussen de eerste twee in de voorlopige stand van de CrossCup was meteen de apotheose van deze wedstrijd die tevens als Vlaams kampioenschap gold en waarin beide atleten zich al snel van hun concurrenten afscheiden. Om beurten namen ze de leiding, op enige afstand gevolgd door Koen Naert die de eerste kilometer alleen in de aanval was getrokken, Simon Debognies en Dieter Kersten. De tweestrijd om de overwinning leek in de laatste honderd meter al beslecht, toen Kimeli een kloofje van enkele meters had genomen en hij bijna al wandelend de finish overschreed. De rest van het verhaal is inmiddels gekend.

Bij de vrouwen maakte Louise Carton er een doorgedreven training van. In tegenstelling tot haar klassieke snelle start bleef de Oostendse de eerste kilometers rustig in het spoor van de Britse Stephanie Barnes. Achter dit duo poogde Imana Truyers haar tegenstandsters voor de klassering van zich af te schudden in het mulle zand. Dat lukte aardig met Hanna Vandebussche en de Nederlandse Blokhuis maar niet met Sofie Van Accom.

De atlete van Herentals bleef aanklampen en rekende op haar sterk eindschot. Terecht, want in de sprint had Truyers geen verhaal tegen de sterke Antwerpse. Inmiddels was Carton reeds een halve minuut eerder monter en fris als winnares over de meet gekomen.