roeselaregolazo

Indrukwekkende Bouchikhi wint selectiewedstrijd EK

Soufiane Bouchikhi heeft na een demonstratie de Easykit CrossCup in Roeselare gewonnen. Bij de vrouwen heerste de Russische Ekaterina Sokolenko. Truyers werd opnieuw eerste Belgische.

Net als in Mol vertrok Soufiane Bouchikhi als een speer, maar Isaac Kimeli en belofte Simon Debognies waagden het wel om hem twee ronden te volgen. Dat hadden ze beter niet gedaan. Ze vielen terug naar zes en acht. Op het EK veldlopen vorig jaar waren ze nog de nummers één en acht bij de beloften, al is Kimeli ondertussen geen belofte meer.

Bouchikhi stoofde maar door en maakte een onwaarschijnlijke indruk, rijp voor de top vijf op het EK op 10 december in het Slowaakse Samorin. Nu de CrossCup halfweg is, lijkt de Antwerpenaar op weg naar de eindzege. Het was Michäel Somers, die nog belofte is en dus in die categorie richting EK zal trekken, die zich eveneens tot een van de sensaties van de middag ontpopte. Hij bleef maar opschuiven en werd uiteindelijk knap tweede, voor Lander Tijtgat. Die laatste was ‘slechts’ 27 seconden achter Bouchikhi en mag nog hopen op een EK-selectie maandagavond. Bashir Abdi, ooit nog achtste op het EK veldlopen, was pas negende in Roeselare.

Russin Sokolenko pakt de zege

De CrossCup is halfweg en Imana Truyers ging al in alledrie de manches met de vole buit naar huis. De eindzege komt in zicht. In Roeselare was het de Britse Stephanie Barnes die sterk vertrok, maar ze moest het later bekopen. De Russin Sokolenko was uiteindelijk de sterkste, Truyers kon het langst in haar buurt blijven.

Aangezien Roeselare tevens de selectiewedstrijd voor het EK binnen twee weken in Slowakije is, kan Truyers nog moeilijk naast een ticket grijpen. De selectiecommissie van de Belgische atletiekbond KBAB maakt pas maandagavond de EK-selectie bekend, maar kan moeilijk om de Limburgse heen.

Marathonloopster Hanna Vandenbussche vertrok behouden, maar kon stelselmatig opschuiven en raapte atlete na atlete op. Ze stootte uiteindelijk door naar de derde stek, als tweede Belgische. De West-Vlaamse kwam juichend over de streep. Als de selectiecommissie haar gunstig gezind is, mag ook zij misschien nog hopen op een reisje Slowakije. Nina Lauwaert was vierde op Schiervelde, Sofie Van Accom ontgoochelde zwaar en maakte de top vijf vol. Vanessa Scaunet was verrassend eerste belofte op de zevende plaats. Ook zij lijkt nog moeilijk naast een EK-selectie te kunnen grijpen.