Gent ontdekt de kunst (Art) van het polsstokspringen op de Kouter

De Kouter is sinds mensenheugenis een belangrijke ontmoetingsplaats voor de Gentenaars. In de middeleeuwen vonden er al troepenschouwingen en steekspelen plaats. En anno 2017… polsstokspringen in het kader van de AG Urban Memorial Van Damme Series! De zegebloemen waren voor Fanny Smets en Arnaud Art.

Na het hoogspringen in Luik met Nafi Thiam en het discuswerpen in Oostende met Philip Milanov was het in Gent op de derde AG Urban Memorial Van Damme van het seizoen Thomas Van der Plaetsen die als gastheer mocht aantreden. Als tienkamper had de Gentenaar veel opties, maar het werd dus polsstokspringen op de Kouter.

In zekere zin was het ook op deze zonnige junidag in 2017 een troepenschouwing en een steekspel. De talrijke toeschouwers op de Kouter, notoire atletiekfans maar evengoed toevallige passanten, volgden de verrichtingen van de atleten met argusogen. Wie een plaatsje op de kiosk wist te bemachtigen, kon het hele plein overschouwen. Het steekspel onder de polsstokspringers was uiteraard en gelukkig alleen spreekwoordelijk en tactisch van aard.

SMETS LEGT LAT OP BR-HOOGTE

Om 13u30 mochten de vrouwen de spits afbijten. Meervoudig Belgisch kampioene Fanny Smets haalde het in een ‘hoogstaande’ wedstrijd voor Aurelie De Ryck en Nel Van Hansewyck. Smets, die een persoonlijk record van 4m40 heeft, haalde het met een sprong over 4m26. Ze probeerde het ook nog drie keer op 4m42, een centimeter hoger dan het Belgisch record van Chloé Henry, maar dat lukte niet. De Ryck werd tweede met 4m06 en Van Hansewyck derde met 4m01, een verbetering van haar PR met liefst 11 centimeter.

VAN DER PLAETSEN OP 1 CM VAN PR

Om 16u kwamen de mannen de Kouter op voor een internationale competitie. Daarbij vijf pure polsstokspecialisten (Ben Broeders, Arnaud Art, de Nederlander Koen Van der Wijst, de Rus Ilya Mudrov en de Duitser Marvin Caspari) en één atleet die tijdens de tienkamp steevast uitblinkt in het polsstokspringen… Thomas Van der Plaetsen!

En of de Gentenaar er klaar voor was?! Dat bleek vrijdagavond al uit een filmpje dat hij tweette. Daarin liet hij zien hoe hij tijdens het lange wachten op de luchthaven een handstand uitvoerde. Niet zomaar voor de show, maar een opwarmingsoefening voor het polsstokspringen op de AG Urban Memorial Van Damme! Thomas Van der Plaetsen, op en top professional!

De publiekslieveling maakte het helemaal waar in Gent. Van der Plaetsen wipte telkens bij zijn tweede poging over 5m00, 5m20, 5m30 en 5m40, slechts 1 cm onder zijn persoonlijk record. De enige die ook over 5m40 sprong, was Arnaud Art en de Luikenaar had op zijn parcours minder foutsprongen en ging daardoor virtueel aan de leiding.

OOK ART LEGT LAT OP BR-HOOGTE

Toen werd het tactisch. Art sloeg 5m50 over. Van der Plaetsen deed wel drie pogingen, 9 cm boven zijn persoonlijk record, maar dat was letterlijk net iets te hoog gegrepen. Art, die een PR van 5m65 heeft, wist toen al dat de zege binnen was en liet de lat op 5m60 leggen. Bij zijn derde poging ging hij erover, luid toegejuicht door het enthousiaste publiek op de Kouter.

Vervolgens liet Art de lat op 5m72 leggen, 2 cm boven het Belgisch record van Thibaut Duval en Kevin Rans, dat al sinds respectievelijk 2000 en 2007 staat. Bij zijn eerste en derde poging kwam hij in de buurt, maar het mocht niet zijn voor de 24-jarige Luikenaar. Maar met een sprong over 5m60 mag de regerende Belgische kampioen polsstokspringen indoor hoe dan ook een terechte en schitterende winnaar genoemd worden!

Op het podium werd Art geflankeerd door Thomas Van der Plaetsen en de Duitser Marvin Casparini, die derde werd met een sprong over 5m30. De Nederlander Koen Van der Wijst legde beslag op de vierde plaats, eveneens met een sprong over 5m30. Ben Broeders was de pechvogel van de dag. Hij leek over 5m40 te wippen, maar na 5 seconden twijfelen viel de lat toch nog naar beneden. Broeders werd vijfde met 5m20. Of is Ilya Mudrov de pechvogel van de dag? De Rus faalde drie keer op zijn openingshoogte, 5m30.

KIDS ATHLETICS & AG SPRINT EXPERIENCE

De Kouter was zaterdagnamiddag het gezelligste ‘atletiekstadion’ van België. Onder de deskundige leiding van de trainers van atletiekclubs KRC Gent en KAA Gent konden kinderen tot 12 jaar van verschillende atletiekdisciplines proeven.

Naast de Kids Athletics was er ook voor de iets oudere jongeren of jongere ouderen of iedereen die zich jong van hart voelt de mogelijkheid om zich fysiek uit te leven. AG Insurance organiseert als title partner van de AG Memorial Van Damme en de Urbans op elke Urban Memorial immers de AG Sprint Experience: 50 meter lopen op een speciaal aangelegde AG pistestrook. De 9 snelste mannen en vrouwen krijgen de kans om zich op 1 september op de Memorial zelf tot snelste man/vrouw van België te kronen.

In juli en augustus is de AG Urban Memorial Series ook nog te gast in Antwerpen en Brussel:
zaterdag 8 juli: Groenplaats Antwerpen, verspringen vrouwen met o.m. Nafi Thiam
zaterdag 26 augustus: Brussel, 100m mannen en vrouwen met o.m. Anne Zagré
donderdag 31 augustus: Muntplein Brussel, kogelstoten mannen, IAAF Diamond League finale

Op vrijdag 1 september vindt in het Koning Boudewijnstadion in Brussel de 41ste AG Memorial Van Damme plaats, de grote finale van de IAAF Diamond League.