AG Insurance Urban Memorial Van Damme Brussel

Europees record apotheose van fantastische AG Insurance Urban Memorial Van Damme Series!

De Anspachlaan vormt de centrale as van de voetgangerszone in hartje Brussel, maar zondagnamiddag tijdens de AG Insurance Urban Memorial Van Damme namen de lopers het over. Solomon Bockarie toonde zich de strafste van allen door een nieuw Europees record ‘200 meter in rechte lijn’ te lopen!

Van aan De Brouckère tot aan de Beurs was speciaal voor de slotmanche van de AG Insurance Urban Memorial Van Damme Series een schitterende kaarsrechte mobiele atletiekpiste aangelegd. De eerste 100 meter op de sprintlaan werden op een blauw tapijt gelopen, de laatste 100 meter was quasi letterlijk een rode loper die uitgerold werd voor de sprinters. De apotheose van de atletieknamiddag was een sprintduel tussen Jonathan Borlée, Dylan Borlée, Michael Rossaert en de Nederlander Solomon Bockarie.

EUROPEES RECORD

Bockarie nam een blitzstart en liet de broers Borlée niet terugkomen. De Nederlander finishte in 20.48, een verbetering van het Europees record met 16 honderdsten! De 29-jarige Bockarie werd op het voorbije EK in Amsterdam vierde op de ‘gewone’ 200 meter en loopt sinds 2015 voor Nederland. Op de Olympische Spelen van 2008 in Peking was hij nog vlaggendrager van Sierra Leone. Jonathan Borlée werd tweede op de Anspachlaan in 20.98, Dylan werd derde in 21.11, Rossaert vierde in 21.25.

De talrijk toegestroomde toeschouwers – het publiek op de Anspachlaan stond rijendik – genoten met volle teugen van het loopspektakel. Atletiek tot vlakbij de mensen brengen in het hart van de steden. Dat was in het jubileumjaar waarin de 40ste editie van de AG Insurance Memorial Van Damme gevierd wordt het opzet van de AG Insurance Urban Memorial Van Damme Series. Opdracht meer dan geslaagd dus! Niet alleen zondag in Brussel. Eerder zorgde de Urban Memorial al voor een spetterend atletiekfeest in het stadscentrum van Namen (hoogspringen), Gent (verspringen), Antwerpen (polsstokspringen) en Oostende (discuswerpen).

HORDENRACES

De 200 meter van Bockarie en de broers Borlée duurde amper 20 à 21 (bijzonder boeiende) seconden, maar er viel uiteraard nog heel wat meer te beleven op de Anspachlaan. Heel de namiddag stonden er diverse wedstrijden op het menu. Voor heel veel animo zorgden de horderaces over 200 meter. De Belgische kampioene op de 400 meter horden Axelle Dauwens nam het op tegen Anne Zagré, de Belgische kampioene op de 100 meter horden. Dauwens kon het best uit de voeten op de ‘gulden middenweg’ en won de race in 26.61. Zagré klokte 28.28. Dauwens had als 400m-specialiste het ontegensprekelijke voordeel dat ze het gewoon is van afstootbeen te wisselen, Zagré is dat als pure hordesprintster niet gewoon maar moest dat op deze 200 meter wel doen om uit te komen op de horden.

Ook de mannen waagden zich aan een niet alledaagse horderace over 200 meter. Denis Hanjoul en Damien Broothaerts, twee van de beste Belgen op de 110 meter horden, namen het op tegen 400 meter horden-specialist Michael Bultheel en de Zuid-Afrikaan Louis Jacob Van Zyl. ‘LJ’ is niet de eerste de beste. Hij won in 2011 WK-brons op de 400 meter horden en is met 22.10 de wereldrecordhouder op de ongebruikelijke ‘200 meter horden rechtdoor’. Een wereldrecord zat er helaas niet in, maar zijn 22.77 is wel een ‘meetingrecord’. Nooit liep iemand sneller over 200 meter horden… op de Anspachlaan. Damien Broothaerts werd beste Belg in 23.62, gevolgd door Michael Bultheel (23.86) en Denis Hajnoul (24.00).

ZEGE VOOR BORLEE

Naast al die internationale topatleten stonden er heel de namiddag door ook nationale reeksen op de 200 meter vlak op het programma. De finale daarvan werd bij de mannen gewonnen door Christian Iguacel (21.62) en bij de vrouwen door… Olivia Borlée. De Belgische vlaggendraagster van de Olympische Spelen van Rio was rechtstreeks geplaatst voor die finale en snelde overtuigend naar de zege in 24.20. Elke Vereecken werd tweede in 25.06. De finale van de Street 200 meter – een wedstrijd tussen jongeren uit verschillende Brusselse wijken – werd gewonnen door Loic Mijle (26.39) en Celia Bosman (31.79).

SMURFENRACE

Een heel mooi moment op deze AG Insurance Urban Memorial Van Damme in Brussel was de demo van de Special Olympics. Olivier Puttemans kwam als eerste over de meet in 40.47. Bij geen enkele andere race klonk het applaus zo luid als toen! Al ging bij het loopexperiment van tv-ster Staf Coppens de decibelmeter ook de hoogte in. Veel meer kunnen we er nog niet over zeggen. Het hoe en waarom kan je in november op VTM zien in Het Lichaam van Coppens. We kunnen wel al verklappen dat Staf net iets sneller liep dan de Smurfen – de mascottes van de Memorial – in de Smurfenrace over 100 meter…

Wie ook goed gesmurft heeft zijn de kinderen die meededen aan de Kids Athletics. Kinderen tot 12 jaar konden heel de namiddag op het Beursplein atletiekinitiaties volgen onder leiding van Kim Gevaert, de Belgische koningin van de 200 meter!

Komende donderdag is er opnieuw atletiek in hartje Brussel. Op de Grote Markt doen de wereldtoppers bij de vrouwen dan aan kogelstoten. Dit kadert al binnen de AG Insurance Memorial Van Damme zelf, de grote finale van de IAAF Diamond League. Vrijdagavond vinden alle andere proeven uiteraard plaats in het Koning Boudewijnstadion! Online tickets bestellen is nog altijd mogelijk!