Ciao Fabian!

Ciao Fabian! Bedankt voor de mooie tijd!

En of Fabian Cancellara populair is in ons land?! De van het profwielrennen afscheidnemende Zwitserse Flandrien is zaterdagavond in een met 6200 fans kolkend Kuipke in Gent op passende wijze gevierd voor zijn schitterende carrière. Ciao Fabian!

Zoals dat past bij de meest succesvolle tijdrijder aller tijden – tweevoudig olympisch en viervoudig wereldkampioen – begon de show met een aftelklok op het grote scherm: 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1… Op de pompende beats van Titanium van David Guetta maakte Fabian Cancellara zijn entree in het tot de nok gevulde Kuipke. De Zwitser genoot met volle teugen en zweepte het publiek nog wat extra op tijdens zijn dubbele baan/ereronde.

Gastheer Karl Vannieuwkerke, bijgestaan door Niels Destadsbader, lichtte vervolgens een tipje van de sluier van wat er allemaal te gebeuren stond, maar niet te veel uiteraard, want net als voor het publiek moest het ook voor Fabian een avond vol verrassingen worden! Eén van de leukste voor hem was wellicht dat ‘professioneel afscheidnemer’ Sven Nys hem tijdens de show een Full Madness Pass voor Tomorrowland kwam overhandigen. Beide wielerkampioenen zijn fan van het dancefestival.

DE LAATSTE TIJDRIT

Het sportieve luik van ‘Ciao Fabian’ bestond uit een achtervolging over 2 km op de piste tussen achtereenvolgens Filippo Pozzato en Iljo Keisse, Edward Theuns en Sep Vanmarcke, Markel Irizar en Fabian Cancellara himself en tot slot Fränk Schleck versus Bradley Wiggins. Als halve finales leverde dat Pozzato-Cancellara en Vanmarcke-Wiggins op. In de grote finale haalde de Zwitser het van de Brit, die volgende week in het Kuipke aan de zijde van Mark Cavendish zijn afscheid aan de wielersport viert op de Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent, waar ook Iljo Keisse van de partij zal zijn.

Uiteraard werd er met de renners en met Trek-Segafredo-ploegleiders Demol, Guercilena en Popovych aan de hand van vele beeldfragmenten ook stilgestaan bij het indrukwekkende palmares van Cancellara. Daarop prijken naast al die tijdritsuccessen (Olympische Spelen, WK, Tour, …) ook en vooral Milaan-Sanremo, drie keer de Ronde van Vlaanderen, drie keer Parijs-Roubaix en drie keer de E3 Harelbeke! Geen wonder dat de 6200 toeschouwers in het Kuipke en bij uitbreiding alle Belgische wielerfans Cancellara als Flandrien in hun hart gesloten hebben!

A BEAUTIFUL DAY!

Voor de muzikale inbreng in het Kuipke zorgde de ‘Ciao Fabian liveband’ onder deskundige leiding van Miguel Wiels, met gastoptredens van Raf Van Brussel, Charel van Domburg en Niels Destadsbader. Een kippenvelmoment voor Cancellara was het moment toen de band Beautiful Day van U2 speelde, dé powersong van de Zwitser en daarom ook de ringtone op zijn gsm, zoals heel de zaal kon horen toen Karl Vannieuwkerke Cancellara opbelde om dat te illustreren.

Lachen was het dan weer met de droge humor van Bradley Wiggins en met wielerimitator Jonathan Bockstael, die een schitterende imitatie van Fabian Cancellara neerzette. Fabian (de echte) lag net als het publiek in een deuk. Het feit dat Cancellara tijdens de pauze zelf achter de toog was gaan staan viel bij de vele toeschouwers op het middenplein ook in de smaak, net als de pintjes met perfecte schuimkraag die Fabian als volleerd prof tapte…

MY HERO

Aan het eind van de ruim drie uur durende show was het laatste woord uiteraard voor het feestvarken zelf. Net nadat de Ciao Fabian liveband een prachtige versie van My Hero van de Foo Fighters had gespeeld, waarbij op het grote scherm de hoogtepunten uit Cancellara’s indrukwekkende carrière nog eens de revue passeerden, nam Fabian de microfoon ter hand voor zijn slotspeech, die hij eindigde met enkele zinnen in het Nederlands!

“Jullie hebben voor mij gesupporterd in goede tijden en in kwade tijden. Bedankt aan het grote publiek, het publiek in de koers, op de Muur, op de kasseien. Bedankt! Ik ga jullie missen!” En wij allemaal gaan Fabian ook missen. Ciao Fabian! Bedankt voor de mooie tijd!