Isaac Kimeli

Carton en Kimeli klasrijk in CrossCup Roeselare

Louise Carton en Isaac Kimeli hebben in de CrossCup in Roeselare een demonstratie gegeven van hun kunnen. Beiden wonnen overtuigend hun wedstrijd en bewezen klaar te zijn voor het komende Europees kampioenschap.

Louise Carton had nochtans af te rekenen met een sterke buitenlandse tegenstander. De Roemeense Bobocel, vorig jaar nog vijfde op het EK in Hyères bij de senioren, voerde meteen een hoog tempo dat enkel de Oostendse kon volgen. Achter het tweetal dat meteen een gat sloeg van 100 meter, probeerden Sofie Van Accom, Zenobie Vangansbeke, Hanna Vandenbussche, Imana Truyers en Gamachu de schade te beperken. Dat lukte aardig, maar dichter bij het vroeg ontsnapte tweetal geraakten ze nooit.

Vooraan draaide Carton bijzonder soepel. In de voorlaatste ronde schakelde ze een versnelling hoger en merkte ze dat Bobocel niet volgde. Het sein om volgas te geven en freewheelend naar de zege te stevenen. Van dan af was het enkel nog uitkijken naar wie de derde plaats zou pakken. Hanna Vandenbussche ondernam enkele pogingen om Sofie Van Accom van zich af te schudden, maar toen de meet in zicht kwam en Van Accom aansloot, besefte ze hoe laat het was. Tegen de sprint van de atlete van Herentals had Vandenbussche geen verhaal, al bleef het verschil nipt: amper één seconde.

Bij afwezigheid van Bashir Abdi – op stage geblesseerd aan het kuitbeen – gingen er bij de mannen van meet af drie aan de haal: Souffiane Bouchiki, Isaac Kimeli en Jeroen D’Hoedt. Vooral Bouchiki liet in die aanvangsfase een sterke indruk. Hij maakte het tempo en hield het zo hoog dat Jeroen D’Hoedt in de tweede ronde enkele kostbare meters moest prijsgeven. Achter de kopgroep gaven Simon Debognies, Dieter Kersten, Steven Casteele en Michael Somers blijk van een goede conditie. Thomas De Bock kon op het lichtlopend parcours nooit zijn stempel drukken.

Vooraan stokte het ritme ietwat. Jeroen D’Hoedt maakte de enkele meters meteen goed en vond zijn tweede adem. Toen de slotronde eraan kwam ging Kimeli en moest Bouchiki passen. De atleet van OEH had nog net reserves genoeg om een sterke D’Hoedt van de overwinning af te houden.