Cross Cup

Britton en Kimeli zegezeker in Brussels Iris CrossCup

Fionnuala McCormack-Britton en Isaac Kimeli hebben de Brussels Iris CrossCup op hun naam geschreven. De Ierse ging een sterke Louise Carton vooraf. Kimeli rekende in een sprint met twee af met Jeroen D’Hoedt.

D’Hoedt, die op het EK in Chia ziek uit de koers was gestapt nam meteen het initiatief en kreeg Isaac Kimeli, Souffiane Bouchiki, de Brit Jonathan Taylor en Simon Debognies mee. Eén grote naam ontbrak op het appèl: die van Andy Vernon, vijfde op de laatste EK en getipt als mogelijk kanshebber op de zege. De Brit dacht dat de start vijf minuten later werd gegeven dan gepland en moest zijn loopschoenen nog aantrekken toen hij zijn concurrenten al door het park van Laken zag draven. De achtervolging die hij inzette was even heroïsch als nutteloos. Met bijna één minuut achterstand op het peloton vertrokken finishte hij nog als 28ste, een prestatie op zich. Vooraan hield D’Hoedt het tempo strak. Voor Taylor en Debognies ging het iets te snel en ook Bouchiki, die bij de start een spike in de voet kreeg, moest in de laatste ronde terrein prijsgeven. In de sprint moest D’Hoedt het afleggen tegen de kersverse Europese kampioen bij de beloften.

Fionnuala McCormack-Britton wachtte niet zo lang om het verschil te maken. Reeds van bij het startschot maakte ze haar concurrenten duidelijk dat ze voor de tweede plaats zouden lopen. In een indrukwekkende stijl diepte ze een kloof uit die bij aankomst bijna 20 seconden zou bedragen. Achter haar vocht Louise Carton een strijd uit tegen haar Engelse en Nederlandse tegenstanders. Hierbij vertolkten Laura Weightman en Maureen Koster een hoofdrol. Tot de laatste ronde leek het erop dat beiden het podium zouden volmaken, tot Carton langszij kwam. Koster was de eerste die moest passen. Met Weightman werd het een bloedstollende sprint naar de finish. Carton kwam een fractie van een seconde voor de Britse over de eindmeet. De andere Belgische meisjes volgden op enige afstand. Sofie Van Accom werd achtste, Hanna Vandenbussche elfde, Imana Truyers twaalfde.