Climbing for Life - Les 2 Alpes

1600 sportievelingen op Climbing for Life – Les 2 Alpes

Vrijdag en zaterdag stond in het Franse bergstadje Les 2 Alpes opnieuw een editie van Climbing for Life op het programma. Vrijdag stond de beklimming van Alpe d’Huez op het programma. Onder een stralende zon zagen Mister Alpe d’Huez Lucien Van Impe en Roger De Vlaeminck de aanwezigen hun beste klimwerk bovenhalen. In bocht 1 maakten ze er een erezaak van om de aankomenden met een high five de laatste meters in te sturen. ‘Team Les 2 Alpes’ kwam voltallig boven en zorgde zo voor een eerste apotheose.

Zaterdag stonden er drie afstanden op het programma: een toertocht van 50 km, eentje van 66 km en de Gran Fondo Les 2 Alpes, goed voor 166 km en 4200 hoogtemeters. De deelnemers waren netjes verdeeld over de drie afstanden, maar kregen in tegenstelling tot vrijdag af te rekenen met zware regenval en mist. In de Gran Fondo moesten de sportievelingen 5 cols beklimmen, waaronder de prachtige Col de Sarenne, die op de top van Alpe d’Huez uitkomt en volgens goede bronnen binnen twee jaar in de Ronde van Frankrijk beklommen zal worden. Ook zaterdag kwam iedereen zonder kleerscheuren boven. Team 2 Alpes, dat de tourtocht van 50 km aflegde, zorgde voor een tweede apotheose.

BEWEEGPROJECT

Climbing for Life is vooral een beweegproject. Met het evenement tracht de organisatie een haalbaar sportief doel te geven aan de deelnemers. Velen onder hen hebben pas dit jaar een fiets aangeschaft, of hebben nog nooit een echte col buiten categorie bedwongen. Dankzij het evenement hebben 1600 mensen toegeleefd naar een schitterend doel, vooral door zich fysiek op punt te zetten.

SAMEN VOOR DE PREVENTIE VAN DIABETES

De voorbije 3 edities, in het teken van de strijd tegen diabetes, speelden zich af op en rond de befaamde Stelvio, met de Diabetes Liga en Association Belge du Diabète als goed doel. De editie van 2016 verhuisde naar Les 2 Alpes en wil aantonen dat sportieve prestaties perfect haalbaar zijn voor mensen met diabetes, type 1 of type 2, mits uiteraard de juiste medische begeleiding. Daarnaast werd opnieuw de aandacht gevestigd op de preventieve kracht van beweging.

‘Team Les 2 Alpes’, 12 deelnemers met type 1, type 2, prediabetes of een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes die een half jaar fysiek begeleid werden door Energy Lab, Dokter Luk Buyse (Sportarts Vrije Universiteit Brussel), de Diabetes Liga en Association Belge du Diabète, had 2 grote doelstellingen: de top van o.a. Alpe d’Huez en Col des 2 Alpes bereiken en ook daarna fit blijven. Zij werden tijdens de beklimming gevolgd worden door een medisch team en door de trotse peter van het project, Lucien Van Impe. De Diabetes Liga en Association Belge du Diabète hadden met ‘Team Les 2 Alpes’ enkele enthousiaste ambassadeurs bij om de bevolking meer bewust te maken van diabetes en de preventieboodschap verder te verspreiden.

OPBRENGST

Uiteindelijk werd er 72.250 euro ingezameld via Climbing for Life. Daarnaast kwam er 35.000 euro binnen via extra giften van bedrijven en fondsenwerving voor Team Diabetes.